PARCOURS
DE TENTOONSTELLING IN HET KORT
De beschavingstentoonstelling Islam, dit is ook onze geschiedenis! toont de sporen van de islamitische beschaving die dertien eeuwen lang aanwezig was op Europese bodem. Het is dus geen tentoonstelling over de islamitische religie. Ze beperkt zich ook niet tot de islam in Europa vandaag, maar het onderwerp komt uiteraard wel aan bod.
Voor een beter begrip van de islamitische aanwezigheid op het Europese continent, hebben we de sporen opgedeeld in drie erfenissen die heel verschillende historische periodes en geografische gebieden bestrijken - al zijn er overlappingen of snijvlakken.
De Arabische erfenis
De islamitische verovering van Spanje in 711 vestigde de Islam acht eeuwen lang in West-Europa. Hij drukte een diepgaande en blijvende stempel op alle kennisdomeinen.
De Ottomaanse erfenis
Vanaf de 14e eeuw verdeelde de Ottomaanse verovering van de Balkan Europa in een christelijk Europa, waar zo goed als geen moslims meer waren, en een Ottomaans Europa dat werd gedomineerd door de islamitische macht, maar grotendeels bevolkt door christenen.
De koloniale erfenis
In de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw trok het Ottomaanse rijk zich overal terug en werd het vervangen door de Europese mogendheden. Maar die moesten op hun beurt wijken voor de roep om onafhankelijkheid van de autochtone volkeren. Ook de dekolonisatie van deze - vaak islamitische - volkeren liet zijn sporen na in Europa.
Bovenop deze drie erfenissen is er een ruimte gewijd aan de hedendaagse tijd. Daarom zijn er kunstwerken te zien. We hebben ze gegroepeerd volgens vijf hoofdthema’s die het patroon schetsen van de relaties tussen moslims en niet-moslims in het hedendaagse Europa. Ze dienen niet als ‘illustratie’ van de thema’s, noch als ‘verklaring’ en nog minder om hun waarheid te verkondigen of een oplossing te vinden. Ze zijn er eerder om een gevoel van onbehagen uit te lokken of een glimlach te ontlokken en, in ieder geval, een vraag op te
werpen.
Caresser l'errance d'un pas oublié - Naji Kamouche | Dorigin - Eric van Hove |
HET VANDERBORGHTGEBOUW, LOCATIE DIE DE TENTOONSTELLING HERBERGT
Het Vanderborghtgebouw werd opgericht tussen 1932 en 1935 als meubelwinkel in opdracht van de gebroeders Vanderborght. Dit statige gebouw is een prachtig voorbeeld van architecturaal Modernisme. Gedurende meerdere jaren was dit gebouw eigendom van een bank (het voormalige Dexia Art Center) tot het in 2012 werd verworven door de stad Brussel.
Het gebouw fungeert sindsdien regelmatig als gastheer voor culturele evenementen.
DE organisatoren
De tentoonstelling van de vzw Museum van Europa werd ontworpen en gerealiseerd door Tempora aan wie we de voorbije maanden volgende projecten te danken hebben: ‘The World of Steve McCurry’, ‘House of European History’, ‘Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk’, ‘21 rue La Boétie’, ‘Abbaye de Villers-la-Ville’, ‘Via Antwerp, the road to Ellis Island’, ‘Bastogne 1944 - L’enfer des Ardennes’, ‘350 ans de la Ville de Charleroi’, ‘De la Draisienne à l’E-Bike’, ‘Forgiveness and Reconciliation, Cardinal Kominek, an Unrecognised Father of Europe’, ‘14-18, dit is onze Geschiedenis!’, ‘Ferme d’Hougoumont’, ‘Musée du Doudou’, ‘Mundaneum’, ‘From Bastogne to Texas’, …)
EUROPEES PROJECT : Cultuurprogramma van de Europese Unie
Wenst u meer informatie? Surf naar de internationale website van het project om een overzicht te hebben van alle andere Europese evenementen.
Mis de virtuele tentoonstelling niet.
RONDREIZENDE TENTOONSTELLING
- 30/06/2017 - 14/10/2017 : Sarajevo - Bosniak Institute
- 26/10/2017 - 15/12/2017 : Sofia - Atrium at Mall Serdica
- 15/09/2017 - 21/01/2018 : Brussels - Vanderborghtgebouw
- 21/12/2017 - 23/02/2018 : Samokov - Bayrakly Djamia
- 02/03/2018 - 11/05/2018 : Plovdiv - Banya Starinna
- 17/05/2018 - 06/07/2018 : Rousse - Regional Museum of History (tbc)